Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

John ( Barrington ) Wain

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

John ( Barrington ) Wain
( anglická literatura 50.let, „rozhněvaní mladí muži“ )

Narodil se 14. března 1925 ve Stoke-on-Trent, vynikající prozaik ( romanopisec ), básník, esejista a literární vědec, nositel Řádu britského impéria.
Proslavil se satirickou prvotinou Hurry on Down ( Pospíchej dolů ) pikareskním románem, zesměšňujícím ustálené společenské zvyklosti a britské třídní povědomí. Wain staví proti amorálnímu pokryteckému světu zdravý rozum. Jeho další romány z 50. a 60. let např.: Living in the Present ( Život v přítomnosti ), The Contenders ( Soupeři ) a The Smaller Sky ( Menší nebe ) nedosáhli ani přes svůj vytříbený styl výraznějších úspěchů.
Přelom zaznamenal román A Winter in the Hills ( Zima v horách ), odehrávající se v severním Walesu.
Z devíti literárně historických a kritických prací vyniká soubor přednášek Professing Poetry ( Věnovat se poezii ) a životopis L. Johnsona.
Jeho poezie ( vydal 13 sbírek ) se vyznačuje snahou vnést do emocí pevný řád; rané básně jsou přes svou vtipnost mnohdy monotónní. Sbírka básní Weep Before God ( Plačte před Bohem ) je formálně různorodější ; od sbírky Letters to Five Artists ( Dopisy pěti umělcům ) se Wain uchyluje k experimentu. Epická báseň Feng zpracovává nejstarší zdroj Hamletova příběhu , dánskou ságu zapsanou mnichem Saxem Grammaticem.
Další díla:
- Romány: A Travelling Woman ( Cestující žena ), Strike the Father Dead ( Syn by ubil otce ), The Young Visitors ( Mladí návštěvníci ), The Pardoner´s Tale ( Odpustkářova Povídka ), Young Shoulders ( Mladá ramena ), Where the Rivers Meet ( Kde se řeky setkávají )
- Sbírka básní: A Song about Major Eatherly ( Píseň o majoru Eatherlym)

Hurry on Down ( Pospíchej dolů )

John Wain vytvořil ve své románové prvotině prototyp nového hrdiny a zároveň mu dal jisté specifické zvláštnosti. Jeho Charles Lumley sdílí s Amisovým Jimem Dixonem ( Kingsley Amis – hlavní předsavitel generace „rozhněvaní mladí muži“ ) odpor ke vší pompéznosti, snobizmu a přetvářce, zcela záměrně klesá různými vrstvami anglické společnosti a přibližuje se až k jejímu dnu. Na první pohled se zdá, že Lumleyho „pospíchej dolů“ je pohybem přímo protichůdným společenskému vzestupu Amisova Jima Dixona či Brainova Joea Lamptona ( John Brain – taktéž literární osobnost generace „rozhněvaní mladí muži“ ) : Charles Lumley se stává čističem oken, řidičem nákladních automobilů, pašerákem drog, zřízencem v nemocnici a vyhazovačem opilců v jednom nočním podniku. Od hrdinů pikareskního románu se však odlišuje tím, že těmito pracovními prostředími neprochází z nutnosti, ale dobrovolně. Jeho zkušenost se světem manuální práce má charakter víceméně krátkodobé návštěvy, na jejímž konci stojí vyhlídka na sňatek s přitažlivou dívkou z vyšší společenské třídy a bezrizikové, poklidné místo. Tento nedobrodružný kontrapunkt Wainova pikareskního příběhu není tak vnitřně nelogický, jak by se mohlo zdát. Charles Lumley se stylizuje do role rebela proti své vůli, jehož základním životním postojem je pasivita a útěk do anonymity. Jeho životní cíle jsou malé, dokonce je lze pokládat za zcela specifickou formu maloměšťáctví: soběstačná chudoba, nerušená anonymita, přesně vyměřené štěstíčko. Přesto však je Wainův antihrdina v mnohém ohledu sympatičtější než Jim Dixon či Joe Lampton. V jeho záměrném pěstování neúspěšnosti a v jeho provokativních gestech lze rozpoznat vztah k prostým, nic nepředstírajícím lidem i upřímně cítěný odpor k dělení lidí na výše či níže postavené.


The Smaller Sky ( Menší nebe )

Anglický vědec středního věku, tichý, nenápadný člověk náhle shledá, že nemůže žít jinde než ve velkém londýnském nádraží, které mu skýtá záštitu naprosté anonymity a zároveň visuální i akustické vnímání ruchu a neustálé změny, ve kterých se necítí příliš osamělý. Rozhodně ne tak osamělý jako se cítil se svou manželkou, se svou rodinou, ve svém zaměstnání. Náhodný známý, lékař a pak syn v tom množství lidí však přece jen povědomou tvář poznají, najdou, atakují. Zdá se jim nepřípustné, aby se tu „pacient“ uzdravoval, zotavoval na svůj způsob – tento pokus o návrat k normálnosti vnímají jako navýsost psychopatický, abnormální. Musí dojít k tragické srážce se společností, která jen zdánlivě nebyla vyprovokována.

A Winter in the Hills ( Zima v horách )

„Tam, kde je příroda tak strhující a neústupná, může i člověk nosit hlavu hrdě vztyčenou ……“ Tak uvažuje Roger Furnivall při prvním setkání s drsnou , sveřepou krásou hor severního Walesu, kam přijel z Londýna na studijní pobyt.
Příchod Angličana do této zapadlé, opomíjené části Spojeného království, byť šlo o odborníka na keltské jazyky zaměřeného na seznámení s hovorovou waleštinou, nevyvolává právě vlídné přijetí. Walesané jako by před nevítanými vetřelci z Anglie vytahovali pomyslný padací most, jako by se zatahovali za hradby svého těžko proniknutelného jazyka, do tvrze uzavřeného života zanedbávané národnostní menšiny, která se snaží bojovat za právo na kulturní a hospodářskou svébytnost. A přitom Roger Furnivall sem přichází po smrti bratra, jediného blízkého člověka, který mu zbyl, citově vyprahlý, znechucený záludným světem moderní civilizace, touží zde pookřát, provětrat si plíce i srdce, navázat hřejivější lidské kontakty.
Tak se odvíjí příběh intelektuála vykolejeného tíhou doby a tíhou společnosti, v níž v mnoha složitých, dramatických, humorných i jímavě lidských situacích, jimiž si klestí cestu k nitru prostých, do sebe zatažených, a přece tak obdivuhodných Walesanů, a tím i cestu k svému rozervanému a postupně nacházenému a obrozovanému vlastnímu já.

Strike the Father Dead ( Syn by ubil otce )

Pozoruhodný román zachycující umělecké i lidské zrání mladého jazzového pianisty Jeremyho Colemana zaujme živými záběry z válečného Londýna a poválečné Paříže, obsahuje snad nejsugestivnější pasáže o jazzu v anglické próze, a především strhne vylíčením vztahu Jeremyho Colemana a černošského jazzmana Percyho Bretta.

Použitá literatura:
- Slovník spisovatelů: anglická literatura – nakl. Libri, Praha 1996
- Přehled svět. literatury 20.stol., Vl. Prokop – vyd. O.K.- SOFT, 2000
- Dějiny anglické literatury, SPN , Praha 1988
- John Wain – Menší nebe – Mladá Fronta, Praha 1969
- John Wain – Zima v horách – nakl. Svoboda, Praha 1980

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT